top of page

הצ'ופצ'יק של התיבה

פרשת נח

בפרשת בראשית ישבתי לקרוא קצת מדרשים, והיו שם כמה מדרשים סופר אדריכליים, אבל החלטתי לשמור על אקטואליות וחיבור לזמן ולהמשיך הלאה לפרשת נח. (ליהודים אף פעם לא משעמם... תמיד ממשיכים לנסוע בזמן).

ו...הפלא ופלא- גם בפרשת נח יש כמה מדרשים עם חיבור מעולה לאדריכלות.

והנה אחד מהם:

"ופתח התבה בצידה תשים. (ולמה הדגישה זאת התורה? אלא) אמר ר' יצחק: לימדתך תורה דרך ארץ, שאם עושה אדם טרקלין (חדר) עשר על עשר (כדברי ר' יהודה), יהא עושה את פתחו מן הצד (שלא יקלקל חלל הפתח את שימוש החדר; וכל שכן אן החדר קטן יותר)" (מדרש רבה לא,יא. אוצר המדרשים).


אנחנו מקבלים פה במדרש חכמת חיים שהיא גם טיפ עקרוני בתכנון. מיקום הדלת בחלל משמעותי מאוד לתכנון החדר כולו. אם תשים את הדלת במרכז החדר, כך אומר המדרש, תפגום בשימוש של החדר כי תבזבז בו את שטח פתיחת הדלת. ואולי גם תפגום בפונקציוניליות של הקיר.


לפעמים אנחנו מוצאים חדרים שהבעיה בהם היא רק מיקום הדלת, ואם היו מזיזים בחצי מטר את הדלת הצידה היינו יכולים לסדר את החדר הרבה יותר נח (כן- נח!). זאת טעות קלאסית בהרבה דירות. (מכירים את זה שאתם לא מצליחים לסדר רהיטים כי בכל קיר יש דלת או חלון?).


המיקום של הדלת משפיע על מיקום הרהיטים בחלל (למשל מומלץ לאפשר מיקום ארון מאחורי דלת, ולא כדאי למקם מיטה מול הדלת. זה יוצר תחושה לא נעימה לשינה, ואפילו יש בזה עניין לפי הקבלה).

מיקום הדלת משפיע גם על עיצוב החדר. הקירות שנצפים מהכניסה לרוב יהיו אלו שנרצה להדגיש יותר בעיצוב. לעומת פונקציות שדורשות יותר פרטיות או פחות אסתטיות שנרצה להסתיר מהכניסה.


גם מיקום דלת הבית הראשית מאוד משמעותי. ככלל, נשתדל למקם את דלת הכניסה באיזור שהוא בין החללים הפרטיים לציבוריים, או לפחות שבאופן שלא יהיה צורך לעבור דרך חלל ציבורי כדי להגיע לחדר פרטי, או להפך.


מקסים בעיני איך לכל מילה בתורה יש משמעות. ואת זה בא המדרש להסביר ולבדוק. למה נרשמה המילה "בצידה"?, אולי מספיק היה לכתוב הוראה כללית לעשות פתח? אלא שיש כאן לימוד לחיים, ואולי גם לימוד רוחני- מיקום הפתח הוא משמעותי וגורר אחריו השלכות נוספות.


בפעם הבאה (בעז"ה)- מי יודע למה קראו לנח נח? (איזה מין שם זה בכלל...)



ואיך זה מתקשר לאדריכלות ?


3 views0 comments

コメント


bottom of page